Äppelkaka med färskostfyllning

Denna äppelkaka är en liten variant på smulpaj, eftersom den har ett smultäcke. När jag gjorde denna kaka gjorde jag 1/3 sats, men receptet nedan räcker till en långpanna, och fungerar bra att frysa in. Den serveras helst lite halvljummen med kolasås och vaniljglass.
Ingredienser till botten:
225 g mjukt smör
4 dl vetemjöl
1 dl farinsocker
 
Ingredienser till ostfyllningen:
600 g philadelphiaost
1,5 dl socker
3 ägg
1,5 tsk vaniljsocker
 
Ingredienser till äppelfyllningen:
3 äpplen
2 msk socker
0,5 msk kanel
1/4 tsk malen muskot
 
Ingredienser till smultoppingen:
115 g mjukt smör
2 dl farinsocker
2 dl vetemjöl
1 dl havregryn
 
Så här gör du: 
Blanda vetemjöl och farinsocker. Blanda i det rumsvarma smöret och rör med en gaffel så att blandningen är smulig. Platta ut degen i en långpanna (20x30cm). Grädda i 175*c i ca 15 minuter, tills dess att skalet blir ljusbrunt.
Vispa färskost och socker fluffigt med elvisp. Tillsätt ett ägg i taget, och vaniljsocker. Vispa tills det blandats ordentligt. Häll smeten över den varma kakbottnen.
Skär äpplen i små tärningar och blanda med socker, kanel och muskot. Strö jämt över ostsmeten.
Blanda ihop alla ingredienser till toppingen. Använd en gaffel eller händerna för att få en smulig topping. Strö toppingen över kakan och grädda ca 40-45 min i 175*c. Ringla gärna över kolasås över kakan medans den är varm, eller servera vid sidan om. 

Blåbärsmuffins med vaniljgrotta

Detta recept går såklart att göra utan vaniljgrottan, som ett grundrecept för muffins med bär i. Till vaniljkrämen använde jag vanlig marsankräm som man köper i pulverform och vispar tillsammans med mjölk. Det går säkert bra att göra en egen vaniljkräm men se bara till att den blir tillräckligt tjock så att den inte är rinnig.
Detta recept räcker till ca 15 muffins med vaniljgömma, utan gömman blir det ca 12 muffins.
 
Ingredienser:
125 g rumsvarmt smör
2,5 dl farinsocker (eller 2 dl socker) alternativt blanda dem
3 st ägg
2 tsk vaniljsocker
1,5 tsk bakpulver
1 krm salt
5 dl vetemjöl
1 dl mjölk
3 dl blåbär
Marsankräm (jag utgick från 2 dl mjölk)
 
Så här gör du:
Gör iordning en marsankräm som är ganska stabbig och inte rinnande. Låt den gärna stå i frysen i någon timme innan du förbereder muffinsarna. Vispa ihop det rumsvarma smöret och sockret med elvisp tills det blir en slät smet. Rör i ett ägg i taget. Blanda de torra ingredienserna och rör ihop. Tillsätt mjölken och vispa till smeten är slät, men sluta att vispa så fort smeten känns bra. Vänd försiktigt ner blåbären, utan att mosa dem. Det är lättast om bären är frusna, så går de inte sönder lika lätt. 
Fyll smeten i botten på muffinsformarna. Klicka i en klick av marsankrämen och fyll sedan smet över krämen. Se till att peta ner smeten lite på sidan av kräm-klicken också, så att det blir en grotta och inte tre-lager-muffins. Kom ihåg att inte fylla formarna för mycket, ungefär 3/4 räcker. Eftersom dessa muffins har en gömma som inte sväller kommer de inte att resa sig lika mycket som vanliga fylliga muffins. Grädda i 200*c ca 15-20 minuter tills muffinsen börjar spricka i toppen och känns fasta. (Kom ihåg att inte provsticka i mitten, eftersom vi vill att de ska ha ett kladdigt inre av vaniljkrämen.)

Panerade fingrar

Kanske man kunde döpa dessa till något mer tilltalande...
Detta recept fungerar bra som en liten förrätt eller tilltugg.
Ingredienser:
Kokt skinka i tunna skivor (pålägg)
ost
mjöl
ägg
ströbröd
 
Så här gör du:
Riv valfri ost. Lägg ut lite riven ost i en rad i på en av skingskivorna. Rulla ihop skinkan till en rulle (eller finger). Rulla fingret i mjöl, pensla sedan i ägg och rulla därefter i ströbröd. Du har då gjort en dubbelpanering! Hetta upp smör i en stekpanna och stek fingrarna på medelvärme tills de blivit gyllenbruna och osten inuti har smält. Servera direkt.

Snabbgjorda ägghalvor

Dessa ägghalvor är min favorit på julbordet, men den går självklart bra att servera när som helst, som förrätt eller tillbehör till exempelvis soppa. På detta recept har jag inte skrivit några mängder, det går helt enkelt att variera efter passande mängd ägg. Geggan är alltid bäst att smaka sig fram till, men ta inte för stora mängder till att börja med.
Ingredienser:
ägg
majonnäs
crème fraiche
dill
räkor
salt och peppar
ev kaviar
 
Så här gör du:
Koka äggen, gärna hårdkokt men inte så att det blir en svart rand runt gulan. Kyl och skala äggen. Dela äggen i halvor och gröp ur äggulorna. Mosa äggulorna och blanda med lite majonnäs, crème fraiche och dill. Salta och peppra. Mosa eventuellt några räkor och blanda i. Smaka av och blanda eventuellt i lite kaviar. Klicka i blandningen i hålen i äggvitorna där gulan varit. Garnera med räkor, dill och eventuellt rom.

Krämig grönärtsoppa

Soppan passar mycket bra med bacon eller vitlökskorv, eller lax eller räkor. Jag har även serverat dem tillsammans med ägghalvorna som du hittar receptet till här. Receptet på soppan räcker till fyra stora portioner.
Ingredienser:
500 g frysta ärtor
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
2 hönsbuljongtärningar
7 dl vatten
5 persiljekvistar
2,5 dl grädde
salt och peppar
créme fraische till garnering/tillbehör
 
Så här gör du:
Hacka lök och vitlök och fräs i kastrull. Fyll sedan på med vatten, smulade buljongtärningar och pesiljekvistar och låt koka i ungefär 10 minuter. Ta sedan soppan av plattan och mixa med stavmixer så att den blir slät. Salta och peppra och tillsätt grädden. Låt sedan soppan koka upp igen, sedan är det dags att servera. Servera gärna med crème fraische-klick i soppan, och kanske även persilja eller gräslök.

Järpar i vild sås

En middag som går fort, men innehåller flera olika delar, så håll lite koll på tiden i de olika momenten för att allt ska vara klart samtidigt. Receptet är till fyra personer.
Ingredienser till järpar:
400-500 g köttfärs, gärna älgfärs
1 ägg
lite ströbröd
ev lite vatten
salt, svartpeppar
 
Ingredienser till potatismos: 
8-10 potatisar
1 ägg
smör
mjölk
salt , vitpeppar
 
Ingredienser till såsen:
2 dl grädde
1 dl crème fraiche
1 st hackad gul lök
3 tsk vetemjöl
1 tsk soja
1/2 tsk balsamvinäger
1 tsk svartvinbärssaft
1 st köttbuljongtärning
1 krm timjan
1 tsk stötta enbär
 
Så här gör du:
Blanda färsen till järparna och forma dem till avlånga köttbullar. Stek en fin yta på dem, sänk sedan värmen och låt dem bli klara inuti. Skala och dela potatisen i mindre bitar, koka klart. Stöt potatisen med elvisp och blanda i ägg, smör och mjölk tills det får rätt konsistens. Smaka av med salt och vitpeppar. Blanda alla ingredienser till såsen förutom löken. Fräs först löken i en kastrull så att den svettas lite, blanda sedan i alla ingredienser och låt koka i ca 5 minuter. Klart!

Nyttighets-smoothie

Det ser man ju till och med på färgen på denna, att den bara måste vara nyttig, så grön som den är! 
Och visst är den det, och dessutom god!
Ingredienser: 
1 näve baby-spenat
1 apelsin
1 kiwi
1 banan
ev lite juice
 
Så här gör du:
Skala och dela frukterna i mindre bitar. Mixa alltsammans i en mixer eller med mixerstav, och klart på 1 minut! Vill man ha den mer läskande till sommaren kan man mixa med lite is också, så att den blir mer läskande.

Saftkräm med bär

Otroligt otroligt enkelt, men glöms ofta bort! Går att variera till oändlighet. Här hade jag jordgubb/ingefärssaft och hallon och blåbär. Kräm passar utmärkt som mellanmål eller lättare lunch. Serveras med fördel tillsammans med ett par äggmackor. På mina äggmackor har jag oftast smör, en klick majonäs, lite kaviar och såklart kokt ägg, alltsammans på vitt polarbröd. 
Detta recept räcker till en större portion. 
Ingredienser:
1 dl saft
2 dl vatten
1-2 msk potatismjöl
Bär
 
Så här gör du:
Koka upp saften och bären. Gör en redning med potatismjöl i kallt vatten. Rör ned i den uppkokade saften, när det börjar koka dras kastrullen av plattan, och krämen är klar!

Chokladmuffins med mintgömma

Detta är ganska kraftiga chokladmuffins, som kräver dubbla muffinsformar, alternativt aluminium eller muffinsplåt. Man kan ju använda vilken typ av godis som helst att fylla dessa muffins med, ett tips är ju polly, det blir alltid gott!
Jag använde min pappas exklusiva julklapps-mintchokladgodisar, men som sagt, använd fantasin!
Ingredienser:
75 g smör
1 dl mjölk
2 st ägg
2 dl socker
3,5 dl vetemjöl
4 msk kakao
2 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
6-12 st mintchokladgodisar
 
Så här gör du:
Börja med att smälta smöret, och blanda sedan i mjölken. Vispa ägg och socker vitt och riktigt poröst. Blanda alla torra ingredienser och rör ned det i ägg/socker-smeten. Blanda sedan i vätskan, lite i taget. Låt gärna smeten vila i kylen i ungefär en timma, mjölet hinner då svälla i degspadet, och muffinsarna blir toppigare. Har man inte tid till det kan man självklart grädda muffinsarna direkt, de blir ju goda även om de sjunker ihop en aning. Fyll botten av muffinsformarna och sätt i en godis (jag tog en halv i varje muffin). Fyll formarna till 3/4, så att muffinsarna har utrymme att svälla. Grädda i ugnen på 200*c i ca 10-12 minuter. 
 

Pasta Penne al Forno á la Josefin

Med denna ljuvliga rubrik kan det ju inte följa annat än en ljuvlig rätt! Någon smårätt kanske det inte är, men det är i alla fall en god middag, som är väldigt lämplig att spara i matlådor och plocka fram vid tillfälle!
Alla ingredienser är ungefärliga, köttfärssåsen kan man göra precis som den köttfärssås du brukar göra. Detta recept blir ungefär till 4 personer.
Ingredienser: 
400-500 g köttfärs
1 gul lök
1-2 vitlöksklyftor
1 stor morot, eller 2 mindre
500 g passerade tomater
0,5 - 2 dl vatten
basilika, timjan, oregano efter smak
ev 2-3 tsk grön pesto
 
ca 300 g pasta penne (eller annan pasta)
130 g mozarellaost
ca 1-3 dl riven ost (styrka enligt tycke och smak, präst är mitt tips)
 
2 msk smör
1,5 msk mjöl
3 dl mjölk
vitpeppar, salt, ev muskot
 
Så här gör du: 
Börja med att hacka lök och vitlök, skala och riv morötterna. Fräs löken och köttfärsen tills den fått lite färg. Tillsätt de rivna morötterna. Häll på passerade tomater och vatten och låt koka på lägre värme tills det mesta av vätskan kokat bort. Smaka av med salt och peppar, samt örtkryddor och eventuellt basilikapesto. 
Under tiden köttfärssåsen kokar, koka upp vatten och låt pastan koka enligt anvisningar på paketet. 
Fräs smör i en kastrull, vispa ned mjöl, sänk värmen och tillsätt mjölk under omrörning, vispa så att det inte blir några klumpar av mjölet. Krydda och låt koka i ca 5 minuter så att såsen tjocknar.
Häll hälften av pastan i en stor ugnssäker form. Tillsätt hälften av köttfärssåsen, bechamelsåsen och osten, tillsätt all mozarella. Gör sedan lager 2 med resten av pastan, köttfärssåsen, bechamelsåsen och garnera med osten. Ställ formen i ugnen och gratinera ca 15-20 minuter i 220 grader. 
Ät och njut!

Äppelcappuccino

Detta är alltså en cappuccino-inspirerad dryck, som egentligen inte har någonting med kaffe-cappuccino att göra. 
Mycket söt och god att bjuda vännerna på, om man vill lyxa till äpplena lite. 
Detta recept räcker till 4 stora glas.
Ingredienser:
2 äpplen
6 dl vatten
1 dl strösocker
2 msk potatismjöl
1,5 dl mjölk
kanel till garnering
 
Så här gör du:
Tärna äpplena fint (gärna med skalet kvar så blir det en fylligare smak, men det är såklart valfritt). Koka äpplen, vatten och socker så att äpplena blir mjuka och smakerna frigörs, dock inte så länge att det blir mos. Blanda potatismjölet med lite kallt vatten, och vispa ner vätskan i soppan. Ta plattan av värmen. Värm mjölen samtidigt som den vispas kraftigt till ett skum, gärna med elvisp. Häll upp soppan i glas, skeda över mjölkskummet och garnera med kanel. Servera på en gång.
 
 
 

Superenkla mintkyssar

Dessa mintkyssar är otroligt enkla att göra, dock kräver de ju ändå endel tid innan de är helt klara eftersom de ska få tid på sig att torka. 
Ingredienser:
1 äggvita
5 droppar pepparmintsolja (eller 20 droppar pepparmintsarom)
3,5 dl florsocker
50 g choklad.
 
Så här gör du:
Vispa äggvitan tills den är helt fast så att du kan vända skålen upp och ned. Blanda ned pepparmintsarom. Sikta ner florsockret och vispa tills massan är smidig. Fyll en spritspåse med massan och spritsa ut tunna runda plattor på ett bakplåtspapper, det blir ca 50st. Låt dem torka i rumstemperatur över natten (vänd dem eventuellt upp och ned och fortsätt torka om de fortfarande är blöta i mitten). Spritsa sedan choklad över kyssarna.

Skumtomte-kola

Det verkar väldigt populärt just nu att göra skumtomtefudge, men min versin blev kola, förmodligen på grund av att jag valde att inte tillsätta något socker i smeten, eftersom det blir tillräckligt sött ändå. 
Ingredienser:
10-12 st skumtomtar
50 g smör
1 dl vispgrädde
150 g vit choklad
 
Så här gör du:
Klipp skumtomtarna i mindre bitar, spara eventuellt lite till garnering. Häll skumtomtarna samt smör och grädde i en kastrull och låt smälta på svag värme. Låt sedan koka under omrörning i ca 10 minuter. Blanda i den vita chokladen och rör tills massan blivit blank, ta av från plattan och rör så att smeten får svalna något. Tillsätt eventuellt röd hushållsfärg. Häll upp i en liten bakplåtsklädd form och garnera eventuellt. Låt stelna i kylen, skär sedan i bitar.
 

Världens Godaste Smörkola

Kolan är en enkel grundkola som är god att äta precis som den är, men det är ju alltid roligt att prova på lite olika smaksättningar. Det är ju faktiskt bara fantasin som sätter stopp, så det är bara att prova sig fram!
 
Ingredienser:
100g smör
2 dl vispgrädde
3 dl strösocker
1 dl sirap
1 tsk vaniljsocker
 
Smaksättning:
Apelsinchoklad-kola: 2 msk kakao + rivet skal av 1 apelsin
Ingefärskola: 1 tsk malen ingefära
Pepparkakskola: 2 tsk pepparkakskryddor
 
Så här gör du:
Smält smöret i en tjockbottnad vid kastrull. Rör ned resten av ingredienserna och låt kolan koka utan lock ca 15-30 minuter på låg värme. Kom ihåg att röra om då och då. Mät kolan till 122-125 grader, eller gör ett kulprov för att veta när kolan är klar. Rör ned valfri smaksättning. Häll upp kolan på en oljad plåt och låt den svalna innan du klipper/skär den i bitar (blir ca 50st) Förvara kolan svalt.