Pasta Penne al Forno á la Josefin

Med denna ljuvliga rubrik kan det ju inte följa annat än en ljuvlig rätt! Någon smårätt kanske det inte är, men det är i alla fall en god middag, som är väldigt lämplig att spara i matlådor och plocka fram vid tillfälle!
Alla ingredienser är ungefärliga, köttfärssåsen kan man göra precis som den köttfärssås du brukar göra. Detta recept blir ungefär till 4 personer.
Ingredienser: 
400-500 g köttfärs
1 gul lök
1-2 vitlöksklyftor
1 stor morot, eller 2 mindre
500 g passerade tomater
0,5 - 2 dl vatten
basilika, timjan, oregano efter smak
ev 2-3 tsk grön pesto
 
ca 300 g pasta penne (eller annan pasta)
130 g mozarellaost
ca 1-3 dl riven ost (styrka enligt tycke och smak, präst är mitt tips)
 
2 msk smör
1,5 msk mjöl
3 dl mjölk
vitpeppar, salt, ev muskot
 
Så här gör du: 
Börja med att hacka lök och vitlök, skala och riv morötterna. Fräs löken och köttfärsen tills den fått lite färg. Tillsätt de rivna morötterna. Häll på passerade tomater och vatten och låt koka på lägre värme tills det mesta av vätskan kokat bort. Smaka av med salt och peppar, samt örtkryddor och eventuellt basilikapesto. 
Under tiden köttfärssåsen kokar, koka upp vatten och låt pastan koka enligt anvisningar på paketet. 
Fräs smör i en kastrull, vispa ned mjöl, sänk värmen och tillsätt mjölk under omrörning, vispa så att det inte blir några klumpar av mjölet. Krydda och låt koka i ca 5 minuter så att såsen tjocknar.
Häll hälften av pastan i en stor ugnssäker form. Tillsätt hälften av köttfärssåsen, bechamelsåsen och osten, tillsätt all mozarella. Gör sedan lager 2 med resten av pastan, köttfärssåsen, bechamelsåsen och garnera med osten. Ställ formen i ugnen och gratinera ca 15-20 minuter i 220 grader. 
Ät och njut!



Kom ihåg mig?