Mammas bästa mjukpepparkaka
Jag tycker ofta mjukpepparkakor kan vara alldeles för torra och tråkiga, och/eller ha en lite knepig smak av pomerans. Detta recept blir mjukt och fuktigt, och är riktigt enkelt. Det finns inget bättre. Den görs gärna i långpanna, och mängden anpassas efter storleken. Just detta recept har jag gjort i en form som är ungefär 25x35cm.

Ingredienser:
5 dl mjöl
2,5 dl socker
1 tsk bikarbonat
1 tsk nejlikor
1 tsk ingefära
1 tsk kardemumma
1,5 tsk kanel
2,5 dl fil
1,5 dl sirap
100 g smör, smält
Gör så här:
Blanda de torra ingredienserna. Smält smöret och blanda ned fil och sirap. Blanda sedan ned de blöta ingredienserna i de torra. Smöra en långpanna eller klä en form med bakplåtspapper. Häll ned smeten och grädda i 225*c i ca 10-15 minuter. Ytan ska bli brunare och glansig, prova med en provsticka. Beroende på ugn och storlek på formen kan det ta uppemot 20 minuter.