Rågbröd

Jag testade baka det här rågbrödet som kommer från en gammal ICA-Buffé. Det passar bra till soppa, eller med marmelad till en tekopp. Det kräver en del tid i jäsning, men om man har något annat att göra under tiden är det inte krävande alls. Receptet blir ett stort bröd (eller två mindre). 
 
 
Ingredienser:
5 dl vatten
1 msk brödkrydda (+ 1 tsk fänkål, 1 tsk kummin, ev 1 tsk anis)
2 tsk salt
3 msk olja
50 g jäst (1 pkt)
2 dl krossad råg
drygt 12 dl rågsikt
 
Gör så här: 
1. Mät upp vatten i en kastrull. Värm till fingervarmt 37*c. 
2. Mät upp kryddor, salt, olja i en degskål. Smula i jästen. 
3. Häll på vattnet och rör tills jästen löst sig. 
4. Mät upp rågkross och rågsikt och rör ner. Spara ca 0,5 - 1 dl av rågsikten till utbakning. 
5. Arbeta ihop degen med elvispens degkrokar. Arbeta i minst 5 minuter. Degen ska vara seg och ganska lös fortfarande. Tillsätt mer mjöl om den är för lös. 
6. Häll ut degen på bakbordet, strö mjöl ovanpå och låt jäsa under bakduk i ca 45 minuter. Degen ska bli nästan dubbelt så stor. 
7. Knåda ihop degen en aning på mjölat bakbord. Platta ut och rulla ihop till en lång rulle. Lägg på bakplåtspapper på en plåt. 
8. Mjöla och låt jäsa under bakduk i ca 30 minuter. Värm under tiden ugnen till 250 grader. När degen jäst klart ska man kunna trycka med fingret i sidan, och den ska ganska snabbt resa sig tillbaka. Brödet kan också börja spricka lite. 
9. Skär några snitt på ytan med kniv. Grädda i nedre delen av ugnen först 10 min i 250*c. Sänk därefter temperaturen till 200*c och grädda i ytterligare 30 minuter. Brödet ska vara 96-98 grader i mitten när det är klart. 
10. Låt brödet svalna på galler. Lägg en bakuk ovanpå så blir inte skorpan lika hård. 
 

Vanilj- och kardemummabullar med vaniljkräm

Mmmmums! Detta är en kombinaiton av några olika recept, där jag försökt kombinera det jag tycker är godast med bullar. Extra allt! Det vill säga; mycket smör och mycket socker...
Det tar en stund, och kräver en del tid, men det är SÅ värt det! Gör gärna vaniljkrämen i förväg, eller kyl ner snabbt i kyl eller utomhus medan bullarna jäser, om vädret tillåter. 
 
 
Ingredienser:
 
Bulldeg:
150 g rumsvarmt smör
5 dl mjölk
50 g jäst (1 pkt)
1 dl strösocker
0,5 tsk salt
2 tsk mortlad kardemumma
800 g (ca 1,4l) vetemjöl
 
Fyllning:
200 g rumsvarmt smör
1 dl strösocker
0,5 dl farinsocker
1 dl florsocker
3 tsk vaniljsocker
1--2 tsk mortlad kardemumma
1 rejäl nypa salt
 
Vaniljkräm:
0,5 vaniljstång / 0,5 tsk vaniljpulver 
2,5 dl mjölk
0,5 dl + 0,5 dl strösocker
2 äggulor
2 msk majsstärkelse
15 g smör
 
Pensling:
1 ägg
Pärlsocker
 
 
Gör så här:
 
Bulldeg
1. Värm mjölken till fingervarma 37*c. 
2. Smula ner jästen i en degskål/matberedare. Häll över mjölken och rör tills det löst sig.
3. Tillsätt smöret i bitar, socker, salt och kardemumma. Rör runt / starta matberedaren. 
4. Mät upp mjölet. Tillsätt mjölet allt eftersom, spara ca 0,5 dl till utbakning. 
5. Arbeta degen kraftigt, ca 5-10 min i maskin, tills degen känns smidig. 
6. Häll ut degen på bakbordet, mjöla något och låt jäsa under bakduk i ca 30 min. 
7. Knåda och arbeta ihop degen på mjölat bakbord. Dela upp degen i 4 delar. Kavla ut en degbit i taget. 
8. Rör ihop ingredienserna till fyllningen och dela i fyra delar. Bred ut på den kavlade degen. Rulla ihop till en rulle och skär varje degbit i ca 10 bitar. 
9. Låt jäsa i ca 1 timme. 
 
Vaniljkräm: 
1. Koka upp mjölk, socker och vanilj. 
2. Vispa ihop äggulor, socker och majsstärkelse i en bunke. 
3. Häll på hälften av mjölkblandningen över äggsmeten. Rör ihop. Häll tillbaka i kastrullen och blanda med resten av mjölkblandningen. 
4. Koka försiktigt upp till den tjocknar till önskad konsistens. Rör hela tiden. 
5. Ställ av från plattan, tillsätt smöret, och rör tills smöret smält och gått in i krämen. 
6. Låt svalna, fyll sedan i en spritspåse. 
 
Fortsättning:
1. När bullarna är färdigjästa trycker du ner tyllen från spritspåsen med vaniljkräm hela vägen ner i botten på bullen. Tryck ut vaniljkräm, tryck utan att dra upp för snabbt så det blir rejält med fyllning i bullen. 
2. Sätt ugnen på varmluft 200 grader, eller över+undervärme 225 grader. 
3. Vispa ägg och pensla på bullarna, strö över pärlsocker. 
 
 
4. Grädda i ca 10 minuter. Kolla hur de ser ut efter 8. Lägg bullarna på ett galler och låt svalna under bakduk.