Vaniljgrottor med hjortrongömma

Originalreceptet kommer från Baktankar med Bob. Det kräver att man först gör en vaniljkräm vilket behöver göras i förväg och svalna. Men väldigt värt det! Det går förstås att göra en snabbare version med marsankräm istället. Receptet blir ca 20 st. 
 
Ingredienser: 
4,5 dl mjöl
0,5 dl socker
1 dl farinsocker
1,5 tsk bakpulver
1 msk vaniljsocker
220 g smör (kallt, i bitar)
1 dl hjortronsylt
3 dl vaniljkräm
 
Gör så här: 
Blanda de torra ingredienserna. Tillsätt smör i bitar och blanda ihop i matberedare eller med elvisp (om smöret är lite mjukare). Deka degen i två delar, och dela varje halva i 10 bitar. Rulla och tryck en ordentlig grop i mitten. Lätt i formar på en plåt. Klicka i ca 1 tsk hjortronsylt i varje grop. Fyll sedan med vaniljkrämen, gärna lite över gropen eftersom den sjunker ihop lite i ugnen. Grädda i 200 grader i ca 12-14 minuter. 
 

Dumledrömmar

Varning för smulor! Dessa drömmar ramlar nästan sönder innan den smälter i munnen, och har en kletig mitt av dumle. Yum. Ursprungsreceptet kommer från Baktankar med Bob. Receptet blir ca 26-30 st.
 
Ingredienser:
100 g smör (rumsvarmt)
3 dl strösocker
2 msk vaniljsocker
1 dl rapsolja
1 tsk hjorthornssalt
4 dl vetemjöl
15 Dumlekolor
 
Gör så här:
Vispa ihop smör och socker på låg hastighet. Tillsätt olja och vispa ihop på låg hastighet. Blanda ner de torra ingredienserna och jobba ihop till en deg. Dela degen i 4 lika stora delar, och dela sedan varje fjärdedel i 6-8 delar, beroende på hur stora kakorna ska vara. Rulla till bollar. Dela dumlekolan i tredjedelar. Fyll varje boll med 2/3 dumlekola. Dela tex varje boll på mitten, lägg i dumlen, och rulla ihop bollen hel igen. Alternativt rulla till boll, gör grop med tummen och rulla in dumlen. Placera bollarna jämt på två plåtar. Grädda en plåt i taget i ca 18 minuter. Låt kakorna svalna och stelna på plåten. (Medan den första plåten gräddas rullar du bollarna till den andra). 
 
 

 

 

Rödvinssås

Grunden till receptet kommer från Allt om Mat. Detta är en lite större sats (ca 6pers) för att kunna frysa in i iskuber och ta fram så mycket som behövs. 
 
Ingredienser: 
5 dl rött vin
1 lök (gul eller röd)
1 morot
1 vitlöksklyfta
rosmarin
timjan
1 lagerblad
1 msk smör
1/3 köttbuljongtärning (eller umami om vegetariskt)
3 dl vatten
3 msk balsamvinäger
2 tsk maizena majsstärkelse
1 krm svartpeppar
 
Gör så här: 
Skala och hacka lök, vitlök och morot. Bryn i smör i några minuter. 
Häll över vinet, låt koka ner till hälften (kanske till och med en tredjedel). Sila såsen. 
Tillsätt örter, lagerblad, vatten, buljongtärning och vinäger. Låt sjuda ca 5 minuter. Sila bort örterna. Vispa ner smör. Krydda med svartpeppar. Blanda majsstärkelse med ca 2 msk vatten. Rör ner redningen i såsen och låt koka upp. Sedan är såsen klar! 

Äppelkaka med toskatäcke

Mums! Höstens äpplen måste tas tillvara på, och detta gör det extra lyxigt. Grunden är densamma som till "snabba kakan", men med lite tillägg som gör den lite mindre snabb, men ändå förvånansvärt enkel. Serveras gärna med vaniljvisp.
 
(halväten och dålig bild)
 
Ingredienser till kakan:
75 g smör
2 ägg
2 dl socker
2,5 dl mjöl
1 tsk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
1 tsk kardemumma
lite salt

2-3 äpplen
ca 1 tsk kanel
ca 1 tsk socker
 
Ingredienser till toskatäcket: 
75 g smör
1 dl socker
1 krm salt
1,5 dl havregryn
0,5 dl vetemjöl
0,5 dl sirap
1 tsk vaniljsocker
 
Gör så här: 
Smält smöret och låt svalna något. Blanda ner ägg och socker, rör ihop med sked. Tillsätt de torra ingredienserna och blanda ihop. Häll i en smörad och mjölad springform. Hacka äpplen i mindre delar. Strö över kanel och socker och rör runt. Häll över smeten i springformen. 
Smält smöret till toskatäcket i en kastrull. Häll i resten av ingredienserna och rör noga ihop. Ta av från värmen och häll över äpplena i springformen. 
Grädda i 175*c i ca 35-40 minuter. Ta ut när täcket blivit gyllenbrunt och lite knäckigt. Servera gärna med vaniljsås/vaniljvisp eller glass.