Kantarellsmör

Det här receptet passar fint att göra på hösten när kantarellerna finns i skogen eller är billigare i affären. Det kan sedan rullas och förvaras i frysen under vintern. Receptet är så gott som kapat från Arla.  
 
Ingredienser: 
2 dl kantareller
150 g smör
0,5 msk rosmarin
0,5 msk citronsaft
2 krm salt
1 krm peppar
 
Gör så här: 
Stek svampen i en klick av smöret. Låt vätskan koka in. Tillsätt torkad eller färsk rosmarin och fräs någon minut till. Låt röran kallna. Kör svampen i matberedare och tillsätt smöret och resten av ingredienserna. Lägg på bakplåtspapper och rulla ihop till en lång rulle. Lägg i kylen minst 1 timme innan det ska ätas. Eller lägg det i frysen och ta fram ett tag innan det ska ätas och skär i slantar. 
 
 

Smashade potatisar

Så galet goda! Kan säkert göras med flera olika sorters potatis, men jag har använt små delikatesspotatisar med skalet kvar. Kan säkert göras med färskpotatis också när det är den tiden på året. 
 
Ingredienser:
400-500g delikatesspotatis
0,5 dl rapsolja
1 vitlöksklyfta
1,5 tsk timjan
 
Gör så här:
Förkoka potatisen, ca 15 minuter, beroende på storleken på potatisen. Gör under tiden iordning 'dressingen': riv vitlöken, blanda med olja och timjan, salt och peppar. Häll av vattnet från potatisen och låt svalna några minuter så de är mer hanterliga. Lägg tätt på tallrik eller skärbräda. Mosa lätt med baksidan av en stekspade. Droppa över 'dressingen' och se till att det hamnar på alla potatisar. Kör i air fryer i ca 10 min eller i ugn i 200*c något längre. De ska bli rostade. Ät och njut! Ät gärna tillsammand med fläskfilé, kantarellsmör och en god sallad med fetaost.