Köttsoppa på älggrytbitar, med klimp

Köttsoppa ska väl helst göras på hel bit, men det funkar faktiskt väldigt bra med grytbitar. Huvudsaken är att det får lång tid på sig att koka, men det behöver väldigt lite övervakning, och kan dessutom förberedas om man så vill. 
 
Ingredienser:
400-500g grytbitar
1,5 l vatten
1-2 köttbuljongtärningar
1 tsk pepparkorn (svart- och/eller vit)
2 st lagerblad
salt
 
5-7 st potatisar
2 st morötter
1 st palsternacka
1 liten bit kålrot
ev. grönsaksbuljongtärning
 
1 ägg
1 dl mjölk
2,5 dl mjöl
1 tsk salt
 
Gör så här: 
Skölj av grytbitarna. Koka upp vattnet och tillsätt grytbitarna och resten av ingredienerna. Låt koka på medellåg värme i 1,5-3 timmar. Rör om någon gång då och då, men annars klarar det sig själv. Sila buljongen och lägg grytbitarna åt sidan. Dela eventuellt köttbitarna i mindre bitar om det behövs. (hit kan soppan förberedas i förväg)
 
Koka upp buljongen från grytbitarna, tillsätt vatten så det blir ca 2 liter, eventuellt mer grönsaks- eller köttbuljong. Skala och hacka rotsakerna i lämpliga bitar och koka i ca 15-20 min. Lägg tillbaka köttet och värm upp igen.
 
Till klimpen knäcks ett ägg i en skål, vispa lätt ihop med mjölken. Vispa ner mjöl och salt till en klibbig deg. Antingen kokas klimpen direkt i soppan, men annar kan den kokas på sidan om för att spara plats i soppan. Koka upp vatten och buljongtärning i en egen kastrull. Klicka ner klimpsmeten i delar med hjälp av skedar. Låt koka 3-5 min, när de flyter är de klara. Lägg över med resten av soppan.