Philadelphiabullar i långpanna
Det kan ju vara lite jobbigt att baka bullar för det blir ett så stort projekt. Med det här receptet blir det lite enklare. Det blir mycket smör, men vem gillar inte det?
Ingredienser till bulldeg:
5 dl mjölk
150 g smör (rumsvarmt)
50 g jäst (1pkt)
1 dl strösocker
0,5 tsk salt
10-12 dl mjöl
Ingredienser till fyllning:
150 g smör (rumsvarmt)
200 g philadelphiaost (1pkt)
3 dl florsocker
2 msk vaniljsocker
Gör så här:
Värm mjölken på spisen till 37*c. Smula jästen, gärna i en matberedare med degkrokar, och häll mjölken över. Rör ut jästen i mjölken. Tillsätt det rumsvarma smöret, sockret, saltet, och hälften av mjölet. Arbeta ihop degen, och tillsätt mer mjöl allt eftersom. Arbeta degen smidig, men den ska gärna vara kladdig hellre än mjöltjock. Klä en ugnsplåt med bakplåtspapper. Häll ner den kladdiga degen och tryck ut den i kanterna. Täck med bakduk och låt degen jäsa i minst 30 minuter.
Blanda ihop ingredienserna till fyllningen, gärna i matberedare eller med elvisp. När degen jäst, tryck hål med jämna mellanrum. Antalet kan man tänka är ett hål per bullbit, eller så gör man hål oregelbundet över ytan. Använd mjölad tumme för att göra groparna. Fyll varje hål med en klick fyllning. En matsked i varje ungefär. Pensla med ägg och strö över pärlsocker. Grädda i 200*c i ca 15-20 minuter, när den fått fin färg på ytan. Låt svalna i formen. Skär sedan i lagom stora bitar.



Rödlök- och fikonmarmelad
Det här är supergott som ett tillbehör till rött kött! Funkar bra istället för sås (rödvinssås), men man kan gärna vilja ha tex vitlökssmör också. Enligt originalrecepten ska det inte koka så länge, och inte vara så stor andel fikon, men jag gillar när den blir ordentligt hopkokad och mjuk, och ordentligt sötma som balanserar syran från balsamvinägern.
Ingredienser:
3 rödlökar (3 mindre eller 3 stora
3-4 torkade fikon
2 msk råsocker
2 msk balsamvinäger
2 msk vatten (ev mer)
Gör så här:
Skala och skiva rödlök. Fräs på svag värme i olja, ca 10-15 minuter tills det blivit mjukt. Tillsätt vinäger, vatten och socker. Koka ihop i några minuter. Skär fikonen in strimlor och tillsätt. Späd ev med mer vatten, och låt koka ihop tills det mörknat och mjuknat. Kan göras i förväg och stå i kylen till servering. Värm på så det blir ljummet innan servering. Passar som sagt bra med kött!

Bilden gör inte rättvisa för rättens godhet....