Shish-kebab-inspirerade älgfärsspett
Trots den inte så aptitliga bilden är dessa faktiskt riktigt goda. Inspirationen till kryddblandningen kommer från färdigköpta snart-går-datumet-ut-kebabspett från ica. Det är många ingredienser, men det går förstås att utesluta något eller ersätta med något annat i många fall. Dessa är gjorda på äkgfärs men man kan förstås använda nötfärs istället, då kan man direkt utesluta grädden då det blir tillräckligt fett ändå. Måtten är ungefärliga, men enkelt nog är det mesta 1 tsk.

Ingredienser:
400 g älgfärs
1 msk ströbröd
2 msk grädde
1 ägg
1 vitlöksklyfta
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
0,5 tsk cayennepeppar
1 tsk gurkmeja
1 tsk paprikapulver
1 tsk lökpulver
1 tsk spiskummin
1 tsk oregano
1 tsk koriander
1 tsk persilja
Gör så här:
Blanda ihop ströbröd och grädde, låt det svälla. Blanda ner älgfärsen och ägget och rör ihop. Blanda sen ner alla kryddor. Låt gärna blandningen stå en timme så kryddorna blandar sig ordentligt med färsen. Forma sedan till valfri form; biffar, bollar, järpar, spett. Ska de grillas träs de med fördel på blötlagda spett, men i ugn behövs inga spett. Tillaga i 200*c i ca 10-20 min beroende på storlek.
Serveras gärna med tzatsiki och ugnsrostade rotsaker.