Kolakakor
...eller sirapskakor som de också kallas, är väldigt enkla att baka, och håller sig goda länge i frysen, och behöver dessutom inte tinas innan de ska ätas. Dessutom är degen barnsligt god!
Ingredienser
100 g smör
0,75 dl strösocker
0,25 dl råsocker
2 msk sirap
1 msk vaniljsocker
2,25 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
Gör så här:
Det enklaste är att röra ihop alla ingredienser tillsammans i en matberedare. Då delas smöret i mindre delar innan resten av ingredienerna tillsätts, varefter matberedaren slås på tills smetenprecis gått ihop. Om smeten ska röras ihop för hand är det viktigt att smöret är rumsvarmt. När smeten gått ihop delas den i två delar och formas till avlånga bitar som plattas till något på bakplåtspapper på en plåt. Smeten ska vara så pass kladdig att den inte enkelt går att forma till helt jämna delar. Grädda därefter i 10-12 minuter i 175 grader. När plåten tas ur ugnen ska den vila i någon minut så kakan sjunker ihop, och sedan skäras i bitar innan den svalnat helt.
