Potatisbakelser med baconinlindad fläskfilé och champinjonsås
Dessa delar av mat hör ihop bra med varandra, men det går såklart att variera på många olika sätt!
Detta recept blir till ca 4 pers potatisbakelser, men bara 2 pers fläskfilé, men potatisbakelserna går utmärkt att frysa, och ta fram vid tillfälle.
Detta recept blir till ca 4 pers potatisbakelser, men bara 2 pers fläskfilé, men potatisbakelserna går utmärkt att frysa, och ta fram vid tillfälle.

Ingredienser till potatisbakelser:
800-1000g potatis
1 smördegsplatta
1 burk créme bonjour vitlök&örter (eller liknande)
1-2 dl ost
salt och peppar
Ingredienser till fläskfilé:
0,5 fläskfilé
1 paket bacon
olja, salt, peppar
Ingredienser till champinjonsås:
ca 3 dl champinjoner
0,5 gul lök
1 vitlöksklyfta
1 dl crème fraîche
0,5 buljongtärning
mjölk
salt , peppar
Gör så här:
Koka potatis i bitar och låt den svalna. Mosa eller pressa potatisen. Bred ut färskosten på smördegsplattan, bred över potatisen. Salta och peppra och strö över ost. Rulla ihop som en rulltårta och skär i skivor. Lägg skivorna med snittytan uppåt på bakplåtspapper på en plåt. Grädda i ugnen i 225*c i ca 25 minuter, eller tills smördegen flikat sig och blivit gyllenbrun.

Salta och peppra fläskfilén, bred om den med skivad bacon. Salta och peppra litegrann, lägg i en ugnsform och grädda i ca 25 minuter. Prova antingen med stektermometer, eller skär ett snitt i filén för att se att den är klar.
Hacka champinjoner i valdri storlek. Fräs i stekpanna så att vätskan dunstar bort. Lägg i en klick smör och fräs även den fint hackade löken samt vitlöken. Smula över lite buljongtärning och någon matsked vatten. Häll på crème fraîche och mjölk, och låt småkoka. Smaka av med salt och peppar.

Chokladmuffins med hallon
Håll koll på tiden när dessa muffins står i ugnen. De blir fantastiskt fluffiga om man låter dem stå lagom tid för det, men de kan även tas ut lite tidigare så att de blir mer kladdiga. Det beror helt enkelt på hur man vill ha det!

Ingredienser:
150 g smör
2 dl socker
2 ägg
3,5 dl mjöl
5 msk kakao
1 tsk vaniljpulver
1 tsk bakpulver
2 dl mjölk
100 g mörk/ljus choklad
2 dl hallon
Gör så här:
Vispa smöret och sockret poröst. Tillsätt äggen ett i taget. Blanda de torra ingredienserna och tillsätt i äggsmeten. Rör därefter ner mjölken. Vänd ner den hackade chokladen i smeten. Hallonen kan antingen blandas ner direkt i smeten, eller efter att smeten fördelats i formar. Fyll 12 formar i en muffinsplåt, och grädda i 175*c i 25-30 minuter. Känn efter med sticka när de är klara.
Blåbärsparfait
Denna parfait blir fantastisk god! Självklart går den att göra med vilken sorts bär som helst, men den blir hel fantastisk med blåbär. Den är egentligen godast när den bara hunnit frysa ihop i några timmar, när den är lite mjuk fortfarande, men självklart är den god att äta efter flera dagar i frysen också. Låt den gärna stå framme en stund innan servering dock, så den går lättare att äta.

Ingredienser:
200 g blåbär
2 ägg
1 dl florsocker
1 dl vaniljkesella
2 tsk vaniljsocker/vaniljpulver/vaniljextrakt
2 dl grädde
Gör så här:
Mixa de frysta blåbären, antingen i en mixer, eller med mixerstav. Vispa ägg och florsocker riktigt fluffigt. Vispa grädden. Blanda kesellan och vaniljen, och blanda ner i äggsmeten. Rör därefter ned blåbären, och vänd ner grädden. Häll upp glassen i en form, och låt stå i frysen i minst 5 timmar.