Ugnsgratinerad Kyckling- och Pastaröra
Detta är en god och enkel middag. Jag väljer att göra den gratinerad med allt tillsammans i ugnen. Man kan ju annars välja att göra en separat rätt med pasta och kycklingröra på sidan om. Detta recept räcker till 4 personer och en matlåda till dagen efter.

Ingredienser:
300 g pasta
130 g mozarella
1-2 dl riven ost
2 st kycklingfiléer (ca 300-500g)
1- 2 vitlöksklytor
1 gul lök
1/3 paprika
1 hönsbuljong
1 msk tomatpuré
2 dl grädde
1 dl mjölk
Kycklingkrydda (alt oregano, timjan, basilika, paprikapulver)
en nypa spiskummin
salt och peppar
Gör så här:
Putsa och skär kycklingen i små bitar, ca 1-2 cm stora. Koka upp vatten till pastan, salta, och koka sedan pasta enligt anvisningarna på förpackningen. Hacka lök och vitlök, samt strimla paprikan i lagomt stora bitar. Bryn kycklingen i smör, blanda i löken och låt den svettas. Smula i hönsbuljongen och tomatpuré, låt det koka in i någon deciliter vatten. Blanda sedan i paprikan, häll på grädde och mjölk, krydda, och låt allt koka samman till en färdig röra. Eventuellt kan man reda med en matsked vetemjöl för att få en tjockare sås.
Häll en färdigkokta pastan i en ugnssäker form, smula över mozarella, och häll sedan över kycklingröran. Strö över den rivna osten. Gratinera i ugn i ca 200 grader i 15 minuter, eller tills osten smält och fått lite färg.
Häll en färdigkokta pastan i en ugnssäker form, smula över mozarella, och häll sedan över kycklingröran. Strö över den rivna osten. Gratinera i ugn i ca 200 grader i 15 minuter, eller tills osten smält och fått lite färg.
Twix-kakor
Jag tycker väldigt mycket om twix, jag älskar att det är en blandning av ett sprött kex med kola och en gnutta mjölkchoklad. Detta är en variant av det godiset. Frågar man mig är det fantastiskt gott. Har man tagit en bit tar man lätt en till. Och en till. Och en till.

Ingredienser till botten:
125 g mjukt smör
4 dl mjöl
0,5 dl socker
Ingredienser till kolan:
175 g smör
2 dl socker
3 dl grädde
0,5 dl sirap
175 g smör
2 dl socker
3 dl grädde
0,5 dl sirap
Ingredienser på toppen:
200 g mjölkchoklad
Så här gör du:
Börja med att ta fram smöret ett tag innan bakningen ska börja, så att det hinner bli mjukt i rumstemperatur. Blanda sedan ihop smör, mjöl och socker till botten. Man kan snabbt blanda ihop det med elvisp, men det går lika bra med händerna eller med en slev. Häll ut på en plåt som är ca 20x30cm och tryck ihop till en botten. (Använd gärna bakplåtspapper i plåten så kan man sedan lyfta ut hela kakan ur formen och den blir då lättare att kunna skära i bitar.) Grädda i 175*c i ca 20min.
Blanda ihop ingredienserna till kolan i en bred kastrull. Koka upp på låg värme och låt sedan sjuda på ännu lägre värme. Rör om då och då, så att sockerkristallerna försvinner. Det kan ta lång tid att koka, allt från 20 min till 100 min. Koka kolan till 120 grader eller gör ett kulprov. Kulan ska gå att rulla ihop mellan fingrarna, men den ska vara mjuk. Häll över kolan över den gräddade avsvalnade botten. Låt svalna. Smält chokladen över ett vattenbad eller försiktigt i mikro. Bred över chokladen och låt svalna igen. När hela kakan svalnat kan den skäras i lagom stora bitar.
Blanda ihop ingredienserna till kolan i en bred kastrull. Koka upp på låg värme och låt sedan sjuda på ännu lägre värme. Rör om då och då, så att sockerkristallerna försvinner. Det kan ta lång tid att koka, allt från 20 min till 100 min. Koka kolan till 120 grader eller gör ett kulprov. Kulan ska gå att rulla ihop mellan fingrarna, men den ska vara mjuk. Häll över kolan över den gräddade avsvalnade botten. Låt svalna. Smält chokladen över ett vattenbad eller försiktigt i mikro. Bred över chokladen och låt svalna igen. När hela kakan svalnat kan den skäras i lagom stora bitar.