Lyxig kladdkaka späckad med bär

Denna variant av lyxig kladdkaka, eller fransk chokladkaka, har blivit en stor succé! Denna gång gjordes den med ananas och blåbär, men originalreceptet är med björnbär. Den är fantastiskt god med hallon, men låt fantasin flöda eller använd det som finns hemma. Den serveras gärna med vispad grädde, men såklart går även glass bra!
Ingredienser:
225 g smör
100 g mörk choklad
1,5 dl socker
1 dl farinsocker
1 dl sirap
3 ägg
2,5 dl vetemjöl
1 dl kakao
150 g frysta bär (eller färska)
 
Gör så här: 
Smält smöret och blanda sedan ner hachad choklad tills den smält och blivit helt slät. Blanda socker farinsocker, sirap och ägg i en bunke. Sikta öger mjöl ohc kakao. Tillsätt sedan chokladblandningen och rör tills det blir en slät smet. Häll smeten i en smörad och mjölad springform. Antingen kan man hälla i halva smeten, hälla över bär, och sedan hälla över resten av smeten. Alternativt häll ner hela smeten och tryck ner bär. Grädda i ca 35 minuter i 175*c. Låt svalna.
 
 
 

Saftiga citronmuffins med blåbär

Jag brukar vanligtvis inte vara något jättestort fan av bakverk med citron, men dessa är faktiskt riktigt begärliga! Med blåbär inuti blir det en bra smakkombination. Detta recept blir ca 12 muffins. 
 
Ingredienser:
150 g mjukt smör
2 dl socker
2 ägg
skal av en citron
0,25 dl saft av en citron
0,75 dl mjölk
3 dl mjöl
1 tsk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
Blåbär
 
Gör så här: 
 Vispa smör och socker poröst med elvisp. Vispa ner ett ägg åt gången. Rör ner mjölk och citronsaft och finhackat skal från citronen. Blanda mjöl, vaniljsocker och bakpulver separat, och blanda sedan ner i smeten. Klicka ut i botten på muffinsformarna och lägg i några blåbär innan du fyller upp resten av muffinsformen (till ca 3/4) och grädda sedan i ca 13 minuter i 200*c.