Nyttigare muffins med hallon
Dessa muffins skulle man nästan kunna kalla för nyttiga, i den utsträckning som muffins kan vara nyttiga...
De innehåller relativt lite socker och fett, och i stället fil eller yoghurt och dessutom lite fullkornsmjöl!
De innehåller relativt lite socker och fett, och i stället fil eller yoghurt och dessutom lite fullkornsmjöl!

Ingredienser:
40 g smör
2 msk rapsolja
2 ägg
2 tsk vaniljsocker
1,5 dl fruktyoghurt eller fil
1,75 dl mjöl
1,75 dl fullkornsmjöl
2 tsk bakpulver
1 dl socker
0,5 tsk kardemumma
100 g hallon
Så här gör du:
Smält smöret. Blanda sedan i olja, ägg, vaniljsocker och yoghurt eller fil. Blanda samman de torra ingredienserna; bakpulver, socker, kardemumma, bakpulver och mjöl i en skål. Mjölet kan du ändra proportionerna lite som du vill, jar tog ex 1 dl grahamsmjöl och 2,5 dl vetemjöl. Blanda samman de torra ingredienserna med yoghurtblandningen och vänd ner hälften av hallonen.
Fyll till 3/4 i muffinsformar, ca 12 stycken. Använd med fördel en muffinsplåt då smeten är ganska kraftig!
Fyll till 3/4 i muffinsformar, ca 12 stycken. Använd med fördel en muffinsplåt då smeten är ganska kraftig!
Potionera ut resten av hallonen på muffinsen, och grädda sedan i ca 15 minuter i 200*c.

Mumsigaste chokladkakorna
Dessa ofantligt goda chokladkakor har en grund av en chokladkaka som liknar kladdkaka. På toppen av detta, en gräddig kladdig topping. De gör sig bäst i aluminium-muffinsformar, eftersom smeten kan välta ur ur vanliga pappersformar. Detta recept blir ca 15 stycken.

Ingredienser till chokladmuffin:
3 dl socker
2 ägg
1 krm salt
1,5 tsk vaniljsocker
4 msk kakao
1,5 dl vetemjöl
100 g smör
Ingredienser till krämen:
100 g smör
4 tsk kakao
2 tsk vetemjöl
4 msk socker
2 dl gräddmjölk
Så här gör du:
Smält smöret till muffinsen. Blanda ihop socker, ägg, salt och vaniljsocker med sked. Rör sedan i kakao, vetemjöl och smält smör. Klicka i i muffinsformar, max till 75% av formen. Grädda i 160*c i ca 15-20 minuter. När det är några minuter kvar av gräddningen förbereder man ingredienserna till krämen i en kastrull, och värmer upp alltsamman, låt koka i ca 3 minuter. Skeda sedan över krämen över de varma nygräddade kakorna. Klart att mumsa!!
Månskensdrömmar
Dessa drömmar är otroligt goda, med lite smått kolaaktig smak. De smälter så där härligt i munnen.

Ingredienser:
250 g smör
250 g socker (2,85dl)
1,5 msk sirap
1,5 msk bikarbonat
350 g vetemjöl (5,8dl)
Så här gör du:
Blanda ihop alla ingredienser snabbt. Kom ihåg att smöret inte ska smältas, utan blandas i rumstempererat. Blanda gärna i en matberedare. Rulla smeten till bollar och placera på bakplåtspapper på en plåt. Kom ihåg att inte ställa dem för tätt så att de inte flyter ihop. Grädda i 150*c i ca 30-35 minuter.
Blanda ihop alla ingredienser snabbt. Kom ihåg att smöret inte ska smältas, utan blandas i rumstempererat. Blanda gärna i en matberedare. Rulla smeten till bollar och placera på bakplåtspapper på en plåt. Kom ihåg att inte ställa dem för tätt så att de inte flyter ihop. Grädda i 150*c i ca 30-35 minuter.
Havrekakor i minimuffinsform
Dessa kakor går snabbt att göra och är både söta och lite knäckiga. Eftersom de kan bli ganska sliskiga när man äter mycket av dem rekommenderar jag att göra dem i mindre muffinsformar.
Detta recept blir ungefär 20 kakor, beroende på storlek förstås.

Ingredienser:
150 g smör
2 dl farinsocker
3 msk sirap
6,5-7 dl havregryn
Så här gör du:
Smält smöret i en kastrull, och ta det av värmen. Sedan kan du göra hela smeten i kastrullen. Blanda ner socker och sirap och rör om. Blanda sedan ner havregrynet. Efter det kan man om man vill eventuellt smälta lite choklad och ringla över, alternativt smaksätta med lite kanel. Efter det klickar man i smeten i formarna och gräddar i 160 grader ca 10-20 minuter, beroende på hur stora formar man använder. De är klara när de börjat bubbla och kanske även fått lite färg. Låt dem svalna på plåten.
Ägg- & Bacon-muffins
Dessa muffins passar bra till frukost och mellanmål, eller kanske som kvällsmat. De går att förvara några dagar i kylen, eller ännu längre i frysen. Låt dem i så fall tina och värm dem gärna litegrann innan man äter dem. Detta recept blir ungefär 6 stycken.

Ingredienser:
5 ägg
0,5 dl grädde
0,75 dl valfri ost, ex västerbottensost
1 paket stekt bacon, eller ex rökt sidfläsk
salt och peppar
Så här gör du:
Vispa ihop ägg, grädde ost och kryddor. Blanda antingen i bacon i bitar direkt i smeten, eller strö dem över äggsmeten direkt i muffinsformarna. Fyll muffinsformarna till ungefär 3/4, se till att ha muffinsplåt eller dubbla muffinsformar. Grädda dem i ugnen i 180*c i ca 10-20 minuter. De växer sig väldigt höga i ugnen, men sjunker sedan ihop när man tar ut dem ur ugnen. Ställ dem att svalna på ett galler.
Chokladkakor med en touch av flingsalt
Dessa kakor är härligt mjuka inuti, med en knaprig yta, och en touch av flingsalt på toppen!
Med detta recept blir det ca 18 stycken kakor.
Med detta recept blir det ca 18 stycken kakor.

Ingredienser:
200 g mörk choklad
50 g smör
2 ägg
2 dl strösocker
0,5 tsk vaniljpulver
0,5 tsk bakpulver
0,5 tsk salt
1 msk kakao
2 dl vetemjöl
flingsalt
Så här gör du:
Smält choklad och smör tillsammans över ett vattenbad.Vispa ägg, socker och vaniljpulver pösigt med elvisp. Vänd ner chokladsmeten i äggpöset. Blanda sedan mer bakpulver, salt, kakao och vetemjöl. Klicka ut klickar på en bakplåtsklädd plåt, ca 2 msk stora klickar. Strö lite flingsalt på toppen av klickarna. Grädda i mitten av ugnen i 180*c i ca 10 minuter. Låt sedan kakorna svalna innan du tar dem av plåten.