Mjölkstuvad pasta penne, skramlade ägg och stekt bacon
Perfekt som brunch! En blandning av den klassiska frukosten sceambled eggs & bacon, och svensk husmanskost för barnfamiljer.
Tar en stund att göra då pastan ska koka ett tag, men under tiden hinner du duka och göra klart ägg&bacon.
Tar en stund att göra då pastan ska koka ett tag, men under tiden hinner du duka och göra klart ägg&bacon.

Stuvad penne (eller annan pasta) :
1,25-1,5dl pasta
2,5 dl mjölk
2,5 dl mjölk
1 msk smör
1 krm salt
1-2 tsk socker
Fräs smöret i en tjockbottnad kastrull. Sänk värmen och tillsätt mjölk och pasta. Låt koka på svag värme i ca 20min tills pastan mjuknat ordentligt. Smaka av med salt och socker, ev lite muskot om du har hemma.
Stuvad pasta äts helst tillsammans med ketchup som bryter av smaken.
Stuvad pasta äts helst tillsammans med ketchup som bryter av smaken.
Scrambled eggs & bacon:
två ägg
några baconstrimlor
smör
Fräs smöret i en stekpanna och knäck i äggen. Sänk värmen något och se till att röra om äggen ordentligt. Rör väldigt ofta. Krydda med salt och peppar. Stek bacon, oftast behövs inget fett i pannan. Se till att baconet blir genomstekt, tänk på att det är griskött!
Spräcklig kaka med gömda bär
Den här kakan är riktigt läcker, både i smaken och utseendet. Du gör både en mörk chokladsmet, och en ljus smet av cream cheese, vilket kanske kan låta lite krångligt, men det går faktiskt väldigt fort, och är värt det om man vill göra en lyxigare variant av kladdkaka.

Ingredienser till Chokladsmet:
300g mörk choklad
300g mörk choklad
200g smör
2dl socker
4 ägg
3 1/2 dl vetemjöl
1 tsk vaniljsocker
Ingredienser till Cream Cheese - smet:
200g cream cheese (ex Philadelphia)
1/2 dl socker
1 ägg
1 msk vetemjöl
ca 2 dl bär, ex hallon eller jordgubbar
Så här gör du:
Börja med att smöra och mjöla/bröa en ugnsform, ca 20x30cm.
Gör chokladsmeten. Smält först choklad och smör antingen över ett vattenbad eller i en kastrull på låg värme, håll koll och rör i så fall hela tiden. Vispa ägg och socker vitt och poröst med en elvisp. Sedan rör du ner chokladen i ägg/socker-smeten och tillsätt sedan mjöl och vaniljsocker. Häll ned smeten i långpannan.
Gör chokladsmeten. Smält först choklad och smör antingen över ett vattenbad eller i en kastrull på låg värme, håll koll och rör i så fall hela tiden. Vispa ägg och socker vitt och poröst med en elvisp. Sedan rör du ner chokladen i ägg/socker-smeten och tillsätt sedan mjöl och vaniljsocker. Häll ned smeten i långpannan.
Gör sedan den vita smeten. Blanda samman ingredienserna (exempelvis snabbt med elvisp). Häll sedan smeten över chokladsmeten i ugnsformen, och dra försiktigt med en kniv i smeten så att kakan blir marmorerad. Tryck i bär i hela kakan. Grädda sedan i ca 20-30 minuter i 175*c i nedre eller mittersta delen av ugnen. Använd en trästicka för att känna hur kladdig kakan är. Gräddningstiden varierar på hur kladdig du vill att kakan ska vara, men rekommenderat är att inte låta den vara så kladdig som en kladdig kladdkaka.
När kakan kallnat skär du den i lagom stora bitar.

Varma Mackor
Detta recept går att variera till oändlighet, därför skriver jag inte heller ut några exakta mängder.
Varma mackor passar perfekt som kvällsmat då man inte ätit en ordentlig middag, eller ätit tidigt.
Varma mackor passar perfekt som kvällsmat då man inte ätit en ordentlig middag, eller ätit tidigt.

Ingredienser:
Toastbröd
Toastbröd
Smör
Ketchup
Tomat
Lök (Jag använde silverlök, den är mild och god)
Lök (Jag använde silverlök, den är mild och god)
Skinka (Eller vilken typ av kött som helst. Jag använde Picnicbog, det är salt och gott)
Ost
Ost
Kryddor
Du använder alltså i princip vad du vill, variationen är oändlig. Kan vara en smart maträtt för att använda upp lite olika restbitar av kött, grönsaker och ost. Jag valde att använda lite basilika, timjan och oregano för att få lite krydda på mina mackor.
Ugnen ställer du in på ungefär 200*c, och tillagningen tar liten drygt 10 minuter.

Mackorna äts helst med sallad, och som dryck passar det bra med exempelvis citronvatten, då det blir väldigt fräscht. Jag själv föredrar dock att dricka mjölk till. Känner man sig frusen kan man gärna dricka en kopp té till, men se upp så att du inte bränner dig i munnen!
Amerikanska Pannkakor
Egenligen är jag ju av den uppfattningen att Pannkaka är det som man gör i ugn, plättar är de stora som steks i stekpanna, och småplättar är de små man steker i stekpanna. Det betyder väl egentligen att jag borde välja att kalla det här receptet för Amerikanska Småplättar, men jag måste säga att det ju faktiskt låter bättre med pannkakor i det här fallet. Jag ger efter.

Receptet är för fyra personer.
Ingredienser:
3 ägg
2dl vetemjöl
1 dl grahamsmjöl
1,5 tsk bikarbonat
3 krm (drygt 1/2tsk) salt
3 dl naturell yoghurt (alternativt smaksatt, ex vanilj)
margarin till stekning
frysta bär
sirap till servering
Så här gör du:
Börja med att vispa samman äggen.
Blanda samman de torra ingredienserna; vetemjöl, grahamsmjöl, salt, bikarbonat.
Tillsätt de torra ingredienserna i äggsmeten, häll sedan i yoghurt och vispa till en slät smet.
Tillsätt lite margarin i stekpannan och låt det bli ljusbrunt, häll sedan små klickar av smet i stekpannan och stek på medelhög värme. Vänd plättarna när smeten stelnat lite.
Det är valfritt om du vill tillsätta några bär på varje plätta under gräddningen, eller hälla bären direkt i smeten. Alternativt kan du skippa bären i smeten och servera dem direkt till plättarna. 

Sedan är det dags för servering. Lyxa till det lite med lönnsirap, annars går det lika bra med vanlig ljus sirap som du använder till bakning.
Riktigt riktigt gott, som med fördel kan severas tillsammans med en glasskula och lite olika färska eller frysta bär.
Välkommen till min nya blogg!
Mitt första inlägg.