Rökt laxmacka på bröd inspirerat av pizzabotten

Vad är väl en godare mellanmåltid, eller förrätt, än en fräsh macka med rökt lax. Brödet blir lite liknande en enkel pizzabotten. Detta recept är gjort för två personer, så det går självklart att dubbla till fler personer.
 
 
Ingredienser till brödet:
1,4 dl vetemjöl
1/3 tsk bakpulver
1/4 kryddmått smör (1 nypa)
20 g smör
0,5 dl mjölk
 
Arbeta ihop ingredienserna till en deg. Forma degent ill två plattor som du lägger på ett bakplåtspapper och gräddar på 225*c i mitten av ugnen i 5-15 minuter (beroende på hur brunt du vill ha det).
 
Till dekorering behöver du:
100 g rökt lax
en näve ruccola-sallad
citronskivor/klyftor
2 dl crème fraiche eller gräddfil
0,5 dl gräslök
svartpeppar, salt
1 rödlök
 
Blanda ihop crème fraiche, gräslök, svartpeppar och salt. Eventuellt även hackad rödlök. 
Dekorera brödet på ett aptitligt sätt. 

Chokladfondant

Chokladfondant är en perfekt efterrätt som passar alla som har minsta lilla smak för choklad! 
Den går relativt snabbt att göra, och du behöver inte ha många ingredienser hemma.
 
 
Ingredienser:
100 g smör
150 g mörk choklad
3 st ägg
6 msk socker
 
Så här gör du:
Bryt chokladen i bitar och lägg i en kastrull tillsammans med smöret. Smält på svag värme, och rör om under tiden. Vispa ägg och socker pösigt med elvisp. Tillsätt smör- chokladblandningen i ägg- och sockersmeten. Häll i 6 små potionsformar och grädda i nedre delen av ugnen på 175*c i ca 10-15 minuter.

Snabba kakan med bär

Den här kakan är enkel att göra, bara att röra ihop alla ingredienserna snabbt, på med de bär du har hemma, och skjuts in i ugnen. Tiden i ugnen är den enda tid som krävs till den här kakan. Smidigt är att den passar med i princip vilka bär som helst, här har jag använt äpple, hallon och nektarin.
 
Ingredienser: 
75 g smör
2 ägg
2 dl socker
2,5 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1-2 dl bär
 
Så här gör du:
Börja med att smälta smöret. Under tiden kan du blanda ihop de andra ingredienserna, och sedan blanda i smöret. Häll smeten i smörad och bröad form (med lösdagbara kanter) .
Lägg på de bär du har hemma, en oväntat bra kombination är hallon och äpple!
Grädda i 175*c i ca 30-40 min. 
Servera gärna tillsammans med vaniljkräm, ex marsan.