Rågbröd
Jag testade baka det här rågbrödet som kommer från en gammal ICA-Buffé. Det passar bra till soppa, eller med marmelad till en tekopp. Det kräver en del tid i jäsning, men om man har något annat att göra under tiden är det inte krävande alls. Receptet blir ett stort bröd (eller två mindre).

Ingredienser:
5 dl vatten
1 msk brödkrydda (+ 1 tsk fänkål, 1 tsk kummin, ev 1 tsk anis)
2 tsk salt
3 msk olja
50 g jäst (1 pkt)
2 dl krossad råg
drygt 12 dl rågsikt
Gör så här:
1. Mät upp vatten i en kastrull. Värm till fingervarmt 37*c.
2. Mät upp kryddor, salt, olja i en degskål. Smula i jästen.
3. Häll på vattnet och rör tills jästen löst sig.
4. Mät upp rågkross och rågsikt och rör ner. Spara ca 0,5 - 1 dl av rågsikten till utbakning.
5. Arbeta ihop degen med elvispens degkrokar. Arbeta i minst 5 minuter. Degen ska vara seg och ganska lös fortfarande. Tillsätt mer mjöl om den är för lös.
6. Häll ut degen på bakbordet, strö mjöl ovanpå och låt jäsa under bakduk i ca 45 minuter. Degen ska bli nästan dubbelt så stor.
7. Knåda ihop degen en aning på mjölat bakbord. Platta ut och rulla ihop till en lång rulle. Lägg på bakplåtspapper på en plåt.
8. Mjöla och låt jäsa under bakduk i ca 30 minuter. Värm under tiden ugnen till 250 grader. När degen jäst klart ska man kunna trycka med fingret i sidan, och den ska ganska snabbt resa sig tillbaka. Brödet kan också börja spricka lite.
9. Skär några snitt på ytan med kniv. Grädda i nedre delen av ugnen först 10 min i 250*c. Sänk därefter temperaturen till 200*c och grädda i ytterligare 30 minuter. Brödet ska vara 96-98 grader i mitten när det är klart.
10. Låt brödet svalna på galler. Lägg en bakuk ovanpå så blir inte skorpan lika hård.