Rödvinssås
Grunden till receptet kommer från Allt om Mat. Detta är en lite större sats (ca 6pers) för att kunna frysa in i iskuber och ta fram så mycket som behövs.
Ingredienser:
5 dl rött vin
1 lök (gul eller röd)
1 morot
1 vitlöksklyfta
rosmarin
timjan
1 lagerblad
1 msk smör
1/3 köttbuljongtärning (eller umami om vegetariskt)
3 dl vatten
3 msk balsamvinäger
2 tsk maizena majsstärkelse
1 krm svartpeppar
Gör så här:
Skala och hacka lök, vitlök och morot. Bryn i smör i några minuter.
Häll över vinet, låt koka ner till hälften (kanske till och med en tredjedel). Sila såsen.
Häll över vinet, låt koka ner till hälften (kanske till och med en tredjedel). Sila såsen.
Tillsätt örter, lagerblad, vatten, buljongtärning och vinäger. Låt sjuda ca 5 minuter. Sila bort örterna. Vispa ner smör. Krydda med svartpeppar. Blanda majsstärkelse med ca 2 msk vatten. Rör ner redningen i såsen och låt koka upp. Sedan är såsen klar!