Äppelkaka med toskatäcke

Mums! Höstens äpplen måste tas tillvara på, och detta gör det extra lyxigt. Grunden är densamma som till "snabba kakan", men med lite tillägg som gör den lite mindre snabb, men ändå förvånansvärt enkel. Serveras gärna med vaniljvisp.
 
(halväten och dålig bild)
 
Ingredienser till kakan:
75 g smör
2 ägg
2 dl socker
2,5 dl mjöl
1 tsk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
1 tsk kardemumma
lite salt

2-3 äpplen
ca 1 tsk kanel
ca 1 tsk socker
 
Ingredienser till toskatäcket: 
75 g smör
1 dl socker
1 krm salt
1,5 dl havregryn
0,5 dl vetemjöl
0,5 dl sirap
1 tsk vaniljsocker
 
Gör så här: 
Smält smöret och låt svalna något. Blanda ner ägg och socker, rör ihop med sked. Tillsätt de torra ingredienserna och blanda ihop. Häll i en smörad och mjölad springform. Hacka äpplen i mindre delar. Strö över kanel och socker och rör runt. Häll över smeten i springformen. 
Smält smöret till toskatäcket i en kastrull. Häll i resten av ingredienserna och rör noga ihop. Ta av från värmen och häll över äpplena i springformen. 
Grädda i 175*c i ca 35-40 minuter. Ta ut när täcket blivit gyllenbrunt och lite knäckigt. Servera gärna med vaniljsås/vaniljvisp eller glass. 



Kom ihåg mig?