Rödlök- och fikonmarmelad

Det här är supergott som ett tillbehör till rött kött! Funkar bra istället för sås (rödvinssås), men man kan gärna vilja ha tex vitlökssmör också. Enligt originalrecepten ska det inte koka så länge, och inte vara så stor andel fikon, men jag gillar när den blir ordentligt hopkokad och mjuk, och ordentligt sötma som balanserar syran från balsamvinägern. 
 
Ingredienser:
3 rödlökar (3 mindre eller 3 stora
3-4 torkade fikon
2 msk råsocker
2 msk balsamvinäger
2 msk vatten (ev mer)
 
Gör så här: 
Skala och skiva rödlök. Fräs på svag värme i olja, ca 10-15 minuter tills det blivit mjukt. Tillsätt vinäger, vatten och socker. Koka ihop i några minuter. Skär fikonen in strimlor och tillsätt. Späd ev med mer vatten, och låt koka ihop tills det mörknat och mjuknat. Kan göras i förväg och stå i kylen till servering. Värm på så det blir ljummet innan servering. Passar som sagt bra med kött! 
 
Bilden gör inte rättvisa för rättens godhet....



Kom ihåg mig?