Polkamarshmallows
Julens allra bästa godis!!! Det krävs gott om tid i flera omgångar, och mycket kletigt besvär.
Men det är så väldigt värt det!
Men det är så väldigt värt det!

Ingredienser:
2,5 msk gelatinpulver
1,25 + 1,25 dl vatten
3,75 dl socker
2,5 dl ljus sirap
0,25 tsk salt (1,25 krm)
2 msk vaniljsocker
0,5 påse polkagrisar (70g)
pepparmyntsolja
röd karamellfärg
rapsolja
1 dl florsocker
1 dl maizena
Gör så här:
Blanda gelatinpulver och 1,25 dl vatten i en stor bunke, ställ åt sidan. Krossa polkagrisarna antingen i mortel eller använd en köttklubba. Gör iordning en form (ca 25x20cm) som kläs med bakplåtspapper och penslas med olja. Blanda socker, sirap, salt, 1,25 dl vatten i en kastrull, gärna med tjock och vid botten. Smält på svag värme, rör hela tiden. När det smält kokas sockerlagen till 120*c på medelhög värme. Rör ofta.
Häll lite av sockerlagen över gelatinet och rör ut. Häll på resten av sockerlagen. Vispa med elvisp i ca 10 min tills smeten har blivit vitare, kallare, och ordentligt kladdig. Den ska nästan bli som tuggummi. Mot slutet av vispningen tillsätts vaniljsocker, krossade polkagrisar och några droppar pepparmyntsolja.
Häll ut smeten i den bakplåtsklädda formen, använd en oljad slickepott om den behöver bredas ut. Fördela några droppar karamellfärg över smeten, och använd en provsticka eller gaffel för att göra mönster i smeten. Låt vila över natten (minst 5 timmar).

När smeten stelnat och kallnat ska den skäras i bitar. Detta kräver tid, tålamod och olja. Lyft ur bakplåtspappret med smeten ur formen, och lyft över på en skärbräda. Använd en ordentligt oljad kniv och skär remsor, som sedan skärs i bitar och rullas i florsocker och maizena hopblandat (det går att utesluta det ena eller andra). Innan bitarna rullats kommer de lätt att fastna i varandra. Kniven kommer också att måsta oljas om i princip efter varje skuren remsa, och någon gång lär den också måsta diskas ren. Kör hårt, det blir gott!