Twix-kakor

Jag tycker väldigt mycket om twix, jag älskar att det är en blandning av ett sprött kex med kola och en gnutta mjölkchoklad. Detta är en variant av det godiset. Frågar man mig är det fantastiskt gott. Har man tagit en bit tar man lätt en till. Och en till. Och en till.
 
Ingredienser till botten:
125 g mjukt smör
4 dl mjöl
0,5 dl socker
 
Ingredienser till kolan:
175 g smör
2 dl socker
3 dl grädde
0,5 dl sirap

Ingredienser på toppen:
200 g mjölkchoklad
 
Så här gör du:
Börja med att ta fram smöret ett tag innan bakningen ska börja, så att det hinner bli mjukt i rumstemperatur. Blanda sedan ihop smör, mjöl och socker till botten. Man kan snabbt blanda ihop det med elvisp, men det går lika bra med händerna eller med en slev. Häll ut på en plåt som är ca 20x30cm och tryck ihop till en botten. (Använd gärna bakplåtspapper i plåten så kan man sedan lyfta ut hela kakan ur formen och den blir då lättare att kunna skära i bitar.) Grädda i 175*c i ca 20min. 
Blanda ihop ingredienserna till kolan i en bred kastrull. Koka upp på låg värme och låt sedan sjuda på ännu lägre värme. Rör om då och då, så att sockerkristallerna försvinner. Det kan ta lång tid att koka, allt från 20 min till 100 min. Koka kolan till 120 grader eller gör ett kulprov. Kulan ska gå att rulla ihop mellan fingrarna, men den ska vara mjuk. Häll över kolan över den gräddade avsvalnade botten. Låt svalna. Smält chokladen över ett vattenbad eller försiktigt i mikro. Bred över chokladen och låt svalna igen. När hela kakan svalnat kan den skäras i lagom stora bitar. 
 



Kom ihåg mig?