Järpar i vild sås
En middag som går fort, men innehåller flera olika delar, så håll lite koll på tiden i de olika momenten för att allt ska vara klart samtidigt. Receptet är till fyra personer.

Ingredienser till järpar:
400-500 g köttfärs, gärna älgfärs
1 ägg
lite ströbröd
ev lite vatten
salt, svartpeppar
Ingredienser till potatismos:
8-10 potatisar
1 ägg
smör
mjölk
salt , vitpeppar
Ingredienser till såsen:
2 dl grädde
1 dl crème fraiche
1 st hackad gul lök
3 tsk vetemjöl
1 tsk soja
1/2 tsk balsamvinäger
1 tsk svartvinbärssaft
1 st köttbuljongtärning
1 krm timjan
1 tsk stötta enbär
Så här gör du:
Blanda färsen till järparna och forma dem till avlånga köttbullar. Stek en fin yta på dem, sänk sedan värmen och låt dem bli klara inuti. Skala och dela potatisen i mindre bitar, koka klart. Stöt potatisen med elvisp och blanda i ägg, smör och mjölk tills det får rätt konsistens. Smaka av med salt och vitpeppar. Blanda alla ingredienser till såsen förutom löken. Fräs först löken i en kastrull så att den svettas lite, blanda sedan i alla ingredienser och låt koka i ca 5 minuter. Klart!