Blåbärsmuffins med vaniljgrotta
Detta recept går såklart att göra utan vaniljgrottan, som ett grundrecept för muffins med bär i. Till vaniljkrämen använde jag vanlig marsankräm som man köper i pulverform och vispar tillsammans med mjölk. Det går säkert bra att göra en egen vaniljkräm men se bara till att den blir tillräckligt tjock så att den inte är rinnig.
Detta recept räcker till ca 15 muffins med vaniljgömma, utan gömman blir det ca 12 muffins.

Ingredienser:
125 g rumsvarmt smör
2,5 dl farinsocker (eller 2 dl socker) alternativt blanda dem
3 st ägg
2 tsk vaniljsocker
1,5 tsk bakpulver
1 krm salt
5 dl vetemjöl
1 dl mjölk
3 dl blåbär
Marsankräm (jag utgick från 2 dl mjölk)
Så här gör du:
Gör iordning en marsankräm som är ganska stabbig och inte rinnande. Låt den gärna stå i frysen i någon timme innan du förbereder muffinsarna. Vispa ihop det rumsvarma smöret och sockret med elvisp tills det blir en slät smet. Rör i ett ägg i taget. Blanda de torra ingredienserna och rör ihop. Tillsätt mjölken och vispa till smeten är slät, men sluta att vispa så fort smeten känns bra. Vänd försiktigt ner blåbären, utan att mosa dem. Det är lättast om bären är frusna, så går de inte sönder lika lätt.
Fyll smeten i botten på muffinsformarna. Klicka i en klick av marsankrämen och fyll sedan smet över krämen. Se till att peta ner smeten lite på sidan av kräm-klicken också, så att det blir en grotta och inte tre-lager-muffins. Kom ihåg att inte fylla formarna för mycket, ungefär 3/4 räcker. Eftersom dessa muffins har en gömma som inte sväller kommer de inte att resa sig lika mycket som vanliga fylliga muffins. Grädda i 200*c ca 15-20 minuter tills muffinsen börjar spricka i toppen och känns fasta. (Kom ihåg att inte provsticka i mitten, eftersom vi vill att de ska ha ett kladdigt inre av vaniljkrämen.)
