Äppelkaka med färskostfyllning

Denna äppelkaka är en liten variant på smulpaj, eftersom den har ett smultäcke. När jag gjorde denna kaka gjorde jag 1/3 sats, men receptet nedan räcker till en långpanna, och fungerar bra att frysa in. Den serveras helst lite halvljummen med kolasås och vaniljglass.
Ingredienser till botten:
225 g mjukt smör
4 dl vetemjöl
1 dl farinsocker
 
Ingredienser till ostfyllningen:
600 g philadelphiaost
1,5 dl socker
3 ägg
1,5 tsk vaniljsocker
 
Ingredienser till äppelfyllningen:
3 äpplen
2 msk socker
0,5 msk kanel
1/4 tsk malen muskot
 
Ingredienser till smultoppingen:
115 g mjukt smör
2 dl farinsocker
2 dl vetemjöl
1 dl havregryn
 
Så här gör du: 
Blanda vetemjöl och farinsocker. Blanda i det rumsvarma smöret och rör med en gaffel så att blandningen är smulig. Platta ut degen i en långpanna (20x30cm). Grädda i 175*c i ca 15 minuter, tills dess att skalet blir ljusbrunt.
Vispa färskost och socker fluffigt med elvisp. Tillsätt ett ägg i taget, och vaniljsocker. Vispa tills det blandats ordentligt. Häll smeten över den varma kakbottnen.
Skär äpplen i små tärningar och blanda med socker, kanel och muskot. Strö jämt över ostsmeten.
Blanda ihop alla ingredienser till toppingen. Använd en gaffel eller händerna för att få en smulig topping. Strö toppingen över kakan och grädda ca 40-45 min i 175*c. Ringla gärna över kolasås över kakan medans den är varm, eller servera vid sidan om. 



Kom ihåg mig?